Közösségi és kulturális célú településfejlesztés: Új művelődési ház építése Mályinka településen
Magyar Falu Program Infóblokk

Köszöntjük Mályinka község weboldalán!

Közösségi és kulturális célú településfejlesztés: Új művelődési ház építése Mályinka településen

Projekt címe: Közösségi és kulturális célú településfejlesztés: Új művelődési ház építése Mályinka településen

Projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BO1-2022-00107

Támogatási összeg: 249 999 080 Ft

Támogatás mértéke: 100 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.07.01

 

 

Mályinka Község Önkormányzata a TOP_PLUSZ-1.2.1–21 számú „Élhető települések” tárgyú pályázati konstrukció keretében új közösségi és kulturális központi épület építését tervezi. Az önkormányzat által végzett fejlesztések célja az élhetőbb település kialakítása, hosszú távon a lakosság helyben tartása, a fiatalok, a lakosok településhez kötése, a település lakosságmegtartó erejét növelő tényezők növelése. Ezen célhoz igazodva kínál megoldást „Közösségi és kulturális célú településfejlesztés: Új művelődési ház építése Mályinka településen” elnevezésű projekt. Az „Élhető települések” konstrukció célja integrált módon támogatni olyan infrastruktúra-fejlesztéseket, melyek a TOP Plusz gazdaságfejlesztési céljaihoz és a lakosság, kiemelten a fiatalok helyben maradásához járulnak hozzá, egyúttal a települések általános környezeti állapotát is javítják. Ezzel is hozzájárulva a fenntartható fejlődés helyi feltételeinek biztosításához és a fenntartható települési térszerkezet kialakulásához, amely hozzájárul a társadalmi jóléthez azáltal, hogy a település vonzó és élhető.

Mályinkán a művelődési ház épülete az 1950-es években épült, amit többször átalakítottak, bővítettek, majd visszabontottak. A település lakosságának évtizedes igénye, egy a település közösségi életének biztosítására szolgáló multifunkciós tér kialakítása, ami helyet tud adni a közösség kulturális, közösségépítő és szórakoztató rendezvényeinek.

Az ingatlan a település központi helyén helyezkedik el, környezetében önkormányzati fenntartású utcák találhatóak, amik jól megközelíthetőek.

Maga az ingatlan területe - az azon található orvosi rendelő építése kapcsán - rendezett, az épület előtti udvar és az odavezető belső út, járda akadálymentes közlekedés feltételét és az épület megfelelő megközelíthetőséget biztosítja.

Közösségi célú tevékenységként, az önkormányzati tulajdonban álló meglévő, leromlott állapotban lévő Művelődési Ház épületének elbontására, majd egy új, modern, korszerű Művelődési Ház építésére kerül sor, ez által ösztönözve a kulturális élet fellendítését, növelve a település esztétikai értékét. 

A projektben megtörténik a művelődési ház udvarának felújítása is új, valamint az épületen belül kialakításra kerül ingyenesen használható nyilvános mosdó, pelenkázó.

Az esztétika és kultúra mellett kiemelten szükséges az Okos, digitális fejlesztés is, mely magában foglalja közterületi wi-fi hálózat kialakítását. A wi-fi hálózat kialakítása mellett további választható, önállóan nem támogatható tevékenység a közterületi térfigyelő kamerarendszer kialakítása, telepítése, mely az új művelődési ház épületén kerül elhelyezésre.

Az új épület magas tetős kialakítású–cserép fedéssel, hagyományos falazott szerkezet. Az ingatlan igen lejtős terep, a közösségi vizes blokk és a gépészeti tér az alagsorban kap helyet. A földszinten nagy terem, kisterem, színpad, iroda, büfé, mozgáskorlátozott WC kerül kialakításra. A tetőtérben galéria és könyvtár terem lesz kialakítva. Az épület déli tetőszerkezetén kerülnek elhelyezésre a napelem panelek.

Az ingatlan akadálymentesítése biztosított lesz, az új épület akadálymentesen került megtervezésre.

Galéria